Ogłoszenie programu krajowego NUTRITECH dotyczącego chorób dietozależnych, dietetyki spersonalizowanej żywności funkcjonalnej
Ogłoszenie programu krajowego NUTRITECH dotyczącego chorób dietozależnych, dietetyki spersonalizowanej żywności funkcjonalnej
NCBR ogłosił zasady programu NUTRITECH. Z inicjatywą uruchomienia takiej tematyki badawczej wystąpił w 2021 roku Uniwersytet Medyczny w Łodzi. Zespół ekspertów kierowany przez prof. Lucynę Woźniak, we współpracy z jednostkami naukowymi z Wrocławia, Lublina, Krakowa i Poznania, przygotował zarys strategicznego programu badawczo-rozwojowego w obszarze rozwoju żywności funkcjonalnej oraz diagnostyki chorób dietozależnych i dietetyki spersonalizowanej. Negocjacje udało się zakończyć sukcesem.
Pierwszy konkurs zasilono kwotą 200 mln zł (planowany deadline jesienią 2022). Wartość poszczególnych projektów może sięgać 10 mln zł. Preferowane są konsorcja przemysłowo-naukowe (uczelnie otrzymują 100% dofinansowania). Celem głównym projektu jest zwiększenie dostępności produktów i rozwiązań w zakresie prawidłowego żywienia poprzez wdrożenie wyników prac badawczo-rozwojowych, uwzględniając zasady zrównoważonego rozwoju. Cele szczegółowe programu określono:
CS1 — Wdrożenie opracowanych rozwiązań (produktów prozdrowotnych, planów żywieniowych, procesów, technologii i usług towarzyszących) zmniejszających ryzyko występowania przewlekłych chorób niezakaźnych (m.in. chorób dietozależnych). W ramach obszaru tematycznego planuje się opracowanie możliwych do wdrożenia i komercjalizacji produktów i rozwiązań technologicznych, mających na celu wykorzystanie wiedzy praktycznej z dziedzin dietetyki, medycyny i szeroko pojętej nutrigenomiki oraz biomedycyny dla opracowania produktów dostępnych cenowo dla przeciętnego obywatela pozwalających na prawidłowe odżywianie osób chorych, zdrowych oraz z predyspozycjami do wystąpienia określonych schorzeń należących do przewlekłych chorób niezakaźnych zwanych potocznie “chorobami cywilizacyjnymi”.
CS2 — Wdrożenie opracowanych rozwiązań (dieta spersonalizowana, produkty prozdrowotne, narzędzie wspomagające, usługi) skierowanych do osób dotkniętych przewlekłymi chorobami niezakaźnymi. W ramach obszaru tematycznego planuje się opracowanie możliwych do wdrożenia i komercjalizacji innowacyjnych produktów i rozwiązań technologicznych, mających na celu wykorzystanie wiedzy praktycznej z dziedzin dietetyki, medycyny i genetyki dla opracowania produktów wspomagających leczenie chorób m.in. cywilizacyjnych jako produktów pozwalających na skuteczne zapobieganie określonym schorzeniom. Zakres tematyczny nie obejmuje badań nad opracowaniem i stosowaniem suplementów diety.
CS3 — Wdrożenie poprzez rozwiązania technologiczne zasad zrównoważonego rozwoju w procesy produkcji i dystrybucji żywności prozdrowotnej. Planuje się prowadzenie badań nad jednoznacznymi, wiarygodnymi i jednocześnie możliwymi do zastosowania przemysłowego i społecznego rozwiązaniami dotyczącymi zmniejszenia zużycia substancji szkodliwych bez utraty wartości odżywczych, gospodarki cyrkularnej, weryfikacji autentyczności i pochodzenia zdrowej żywności czy też alternatywnego pozyskiwania białka.
Zainteresowanych prosimy o kontakt z ekspertami:
- Jakub Fichna, [email protected]
- dr Andrzej Siemaszko, [email protected]