NUTRISTRATEG – UMED intensyfikuje badania w obszarze dietetyki spersonalizowanej i żywności funkcjonalnej
Uniwersytet Medyczny w Łodzi zaangażował się w rozwój polskiej specjalności społeczno-gospodarczej, a mianowicie dietetyki spersonalizowanej i żywności funkcjonalnej. Inicjatywa jest oparta o doświadczenia japońskie, gdzie w 1984 r. wprowadzono żywność FOSHU (Food for Specific Health Uses).
Nasza Uczelnia, we współpracy z Uniwersytetem Jagiellońskim, Uniwersytetem Przyrodniczym we Wrocławiu oraz Instytutem Ogrodnictwa w Skierniewicach powołała Grupę Inicjatywną, która zaproponowała uruchomienie dużego programu badawczego w obszarze żywności funkcjonalnej.
Reprezentanci Uniwersytetu Medycznego w Łodzi – prof. dr hab. n. med. Lucyna Woźniak i dr Andrzej Siemaszko przedstawili inicjatywę Radzie Narodowego Centrum Badań i Rozwoju. Projekt został zaakceptowany przez Radę i jednogłośnie podjęto decyzję o uruchomieniu programu strategicznego NUTRISTRATEG o proponowanym budżecie 700 mln zł.
Głównym celem programu jest poprawa stanu zdrowia polskiego społeczeństwa i wydłużenie średniego czasu życia w zdrowiu o 1–2 lata poprzez opracowanie i wprowadzanie nowych, spersonalizowanych strategii żywieniowych z wykorzystaniem innowacyjnej żywności funkcjonalnej.
Program jest zgodny z europejską strategią FOOD 2030, a w szczególności z celem nr 1 żywienie w zrównoważonej i zdrowej diecie. Korzyści gospodarcze z realizacji programu są szacowane na 30–50 mld zł, a zdrowotne i opieki zdrowotnej na 5 mld zł rocznie.
W związku z tym, że pierwszy konkurs spodziewany jest już w styczniu 2022 r., UMED rozpoczął cykl spotkań z producentami żywności funkcjonalnej. W dniu 6 lipca w Strefie Wiedzy i Innowacji UMED odbyło się pierwsze spotkanie z przedstawicielami 30 firm zainteresowanych współpracą. Celem spotkania było ustalenie potencjalnych tematów badawczych i rozpoczęcie przygotowań do zdefiniowania konkretnych projektów, które mogłyby uzyskać finansowanie z programu NUTRISTRATEG.
Osoby i firmy zainteresowane współpracą w tym obszarze prosimy o kontakt z:
- Jakubem Fichną, [email protected]
- dr Andrzejem Siemaszko, [email protected]